Πρώιμη επαγγελματική αποτυχία: πώς επιδρά στην καριέρα;

Σύμφωνα με την έρευνα του Harvard: “when losing out on a big opportunity helps your career?” στο περιοδικό Nature Communications, συγκρίνοντας τη οριακή επαγγελματική ήττα και αποτυχία και την οριακή επιτυχία, η πρώτη ακολουθείται από σημαντικότερα μακροπρόθεσμα επιτεύγματα.

Η έρευνα έγινε από τους καθηγητές D. Wang και B.F.Jones του Northwestern University σε > 1000 νέους επιστήμονες, οι οποίοι είχαν κάνει αίτηση υποτροφίας στο NIH( National Institutes of Health), από το 1990-2005.

Μεταξύ των στόχων της έρευνας ήταν να καταγράψουν τον τρόπο που επιδρά η πρώιμη αποτυχία στην μελλοντική επαγγελματική εξέλιξη και επιτυχία, αλλά και η εξέλιξη των οριακά επιτυχόντων και σε πλεονεκτική θέση νέων επιστημόνων.

Επιλέχθηκαν 561 νεαροί αιτούντες με οριακή επιτυχία και 623 με οριακή αποτυχία. Κατά τους ερευνητές, οι δύο οριακές ομάδες δεν διέφεραν καθόλου στα στατιστικά τους χαρακτηριστικά, εκτός από τα χρήματα της υποτροφίας που έλαβαν οι επιτυχόντες.

Αξιολογήθηκε η επαγγελματική εξέλιξη στα επόμενα 10 έτη με βάση:

  • τις εργασίες που είχαν εκπονήσει και δημοσιεύσει
  • τις αξιολογήσεις και τις θετικές αναφορές
  • την παραγωγικότητα στην εργασία τους

Αποτελέσματα και συμπεράσματα

  • Σύμφωνα με τους ερευνητές, περίπου 10% των αποτυχόντων διακόπτει την περαιτέρω επιστημονική σταδιοδρομία.
  • Στους νέους, οριακά επιτυχόντες, η αναγνώριση, η φήμη, η οικονομική ενίσχυση, όλοι οι ευνοϊκοί παράγοντες δημιουργούν μία στέρεη βάση για την μελλοντική τους εξέλιξη.
  • Το ονομαζόμενο “Matthew effect”, με την συγκέντρωση πλεονεκτημάτων (κατά την κοινή ρήση: “ο πλούσιος γίνεται πλουσιότερος” ) έχουν άμεση επίδραση και στην εξέλιξη της ομάδας με τα συσσωρευμένα πλεονεκτήματα.
  • Τα αποτελέσματα τις μελέτης καταγράφουν μία απόκλιση από την “αναμενόμενη” εξέλιξη.
  • Στην ομάδα των οριακά αποτυχόντων υπήρξε 21% μεγαλύτερο ερευνητικό και συγγραφικό έργο και 12% περισσότερες θετικές αναφορές και αξιολογήσεις του επιστημονικού τους έργου, σε σχέση με την πρώτη, πιο “ευνοούμενη” ομάδα. Επίσης, είχαν 50% περισσότερες δημοσιεύσεις κλινικών δοκιμών και πιο έντονη θετική επίδραση και παραγωγικότητα στην εργασία.
  • Στην δεύτερη ομάδα δεν υπήρξαν πρόσθετες επιχορηγήσεις από τους βασικούς χορηγούς NIH-NSF (National Institutes of Health και Νational Science Foundation), που να δικαιολογούν το αυξημένο επιστημονικό έργο.

Εξηγώντας τα αποτελέσματα

  • Το κοινωνικό φαινόμενο “Matthew effect” με την συγκέντρωση πλεονεκτημάτων ισχύει, όμως η παραγωγικότητα πιθανόν να επηρεάζεται αρνητικά από την επανάπαυση και την μείωση των προσωπικών κινήτρων.
  • Μετά την αποτυχία φαίνεται να κινητοποιούνται μηχανισμοί και κίνητρα, τα οποία ενδυναμώνουν την προσπάθεια και εξισορροπούν την προηγούμενη αποτυχία, εφόσον βέβαια δεν έχει υπάρξει πλήρης παύση και παραίτηση.
  • Τα δεδομένα της συγκεκριμένης έρευνας θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν σε προσωπικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο επιστημονικών, χρηματοδοτικών οργανισμών.

Στοιχεία:

https://hbr.org/2019/10/research-when-losing-out-on-a-big-opportunity-helps-your-career?

https://www.nature.com/articles/s41467-019-12189-3